Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cynamonowy wieniec z gruszkami i białą czekoladą

przepis:

Z podanych składników wyjdą 2 wieńce, ale należy zwiększyć w tym wypadku ilość czekolady i gruszek. Ja wykorzystałam połowę zarobionego ciasta. 75 ml wody 14 dag mąki 2 dag  świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Drożdże dodać do  mąki i wyrobić ciasto. Ciasto uformowane w kulę, włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce  do wyrośnięcia.

.

6 dag masła 6 dag smalcu 40 dag mąki 120 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 3 żółtka pół szklanki  cukru ok. 10 dag  białej  czekolady 2 gruszki Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem. Żółtka, cukier i mleko  ubić na pianę. Do mąki dodać sól, mleko z żółtkami i cukrem. Zagnieść ciasto. Pod koniec w ciasto wdusić pokrojone w kostkę masło i smalec. Kiedy ciasto jest już gotowe  połączyć je dokładnie z ciastem drożdżowym. Ciasto rozwałkować  w prostokąt i rozłożyć na nim pokrojoną białą czekoladę i pokrojone w kostkę gruszki.

Ciasto zwinąć ciasno w rulon, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części.

Spleść wkoło siebie, włożyć do okrągłej formy z kominem, posypać jeszcze lekko cynamonem.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie,  piec w temp. 180-200º C. około pół godziny. Gotowe ciasto  po ostygnięciu polać roztopioną białą czekoladą.

.