Cynamonowy wieniec z gruszkami i białą czekoladą
przepis:
Z podanych składników wyjdą 2 wieńce, ale należy zwiększyć w tym wypadku ilość czekolady i gruszek. Ja wykorzystałam połowę zarobionego ciasta. 75 ml wody 14 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto uformowane w kulę, włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..
6 dag masła 6 dag smalcu 40 dag mąki 120 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 3 żółtka pół szklanki cukru ok. 10 dag białej czekolady 2 gruszki Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem. Żółtka, cukier i mleko ubić na pianę. Do mąki dodać sól, mleko z żółtkami i cukrem. Zagnieść ciasto. Pod koniec w ciasto wdusić pokrojone w kostkę masło i smalec. Kiedy ciasto jest już gotowe połączyć je dokładnie z ciastem drożdżowym. Ciasto rozwałkować w prostokąt i rozłożyć na nim pokrojoną białą czekoladę i pokrojone w kostkę gruszki.Ciasto zwinąć ciasno w rulon, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części.
Spleść wkoło siebie, włożyć do okrągłej formy z kominem, posypać jeszcze lekko cynamonem.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, piec w temp. 180-200º C. około pół godziny. Gotowe ciasto po ostygnięciu polać roztopioną białą czekoladą..