Pieczone pierożki z mąki orkiszowej z brokułem i fetą
przepis:
.
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g sera feta
1 łyżka oleju
kilka różyczek brokułów
20 g świeżych drożdży
ok. 150 ml ciepłej wody
a łyżeczka cukru
sól, pieprz
zioła do posypania pierożków
jajko do posmarowania pierożków
.
.
Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być półtwardy.
Ostudzić, podzielić na mniejsze kawałki.
Fetę pokroić w kostkę.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody.
Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodać sól, drożdże, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu dodać olej.
Ciasto rozwałkować , wykroić krążki, rozłożyć na nich fetę i brokuły.
Pierożki zlepić, ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec ok. 30 min w temp. 200º C.