Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pieczone pierożki z mąki orkiszowej z brokułem i fetą

przepis:

 .

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

100 g sera feta

1 łyżka oleju

kilka różyczek brokułów

20 g  świeżych drożdży

ok. 150 ml ciepłej wody

a łyżeczka cukru

sól, pieprz

zioła do posypania pierożków

jajko do posmarowania pierożków

 .

 .

Brokuł  ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być półtwardy.

Ostudzić, podzielić na mniejsze kawałki.

Fetę pokroić w kostkę.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody.

Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do mąki dodać  sól, drożdże, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu dodać olej.

Ciasto rozwałkować , wykroić krążki, rozłożyć na nich fetę i brokuły.

Pierożki zlepić,  ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec ok. 30 min w temp. 200º C.