Drożdżowy wieniec z makiem, jabłkami i kruszynami marcepanowymi
przepis:
Ciasto drożdżowe:
http://figowesmaki.blox.pl/2011/04/Drozdzowa-babka-z-morelami-i-pistacjami.html
Ciasto drożdżowe rozwałkować.
Nałożyć na nie masę makową, struclę zwinąć, ułożyć w okrągłej formie (z kominem).
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
Plasterki jabłka dość gęsto powbijać pionowo w struclę.
Wierzch wieńca posypać kruszynami zrobionymi z marcepanu.
(Około pół szklanki mielonych migdałów dobrze utrzeć z pół szklanki cukru pudru, 1 białkiem i zapachem migdałowym.)
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i piec w piekarniku ok 40 min.