Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowy wieniec z makiem, jabłkami i kruszynami marcepanowymi

przepis:

Ciasto drożdżowe:

http://figowesmaki.blox.pl/2011/04/Drozdzowa-babka-z-morelami-i-pistacjami.html

Ciasto drożdżowe rozwałkować.

Nałożyć na nie masę makową,  struclę zwinąć, ułożyć w okrągłej formie (z kominem).

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.

Plasterki jabłka  dość gęsto powbijać pionowo  w struclę.

Wierzch wieńca posypać kruszynami zrobionymi z marcepanu.

(Około  pół szklanki mielonych migdałów  dobrze utrzeć z pół szklanki cukru pudru, 1 białkiem i zapachem migdałowym.)

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i piec w  piekarniku  ok 40 min.