Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa ziemniaczana z pieczarkami i zielonym groszkiem

przepis:

 .

2 ziemniaki

pół szklanki mrożonego zielonego groszku

10 dag  pieczarek

1 szalotka

5 dag wędzonego surowego boczku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

0,5 l bulionu warzywnego

1/4 szklanki śmietany

1 łyżka oleju

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w bulionie. Kiedy będą miękkie odlać  część  bulionu , a ziemniaki  dokładnie zmiksować melakserem,

Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki.

Szalotkę i boczek pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na  oleju.

Dodać pieczarki i zielony groszek, chwilę razem smażyć , a potem dolać  resztę  bulionu i gotować 10 min.

Zupę połączyć  z pure ziemniaczanym, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku oraz śmietanę.