Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szarlotka z serem

przepis:

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

15 dag cukru

cynamon

Masa serowa:

25 dag białego sera

10 dag cukru

4 łyżeczki żelatyny

2 łyżeczki soku z cytryny

1/4 l śmietanki 30 %

skórka otarta z cytryny

 .

Zarobić kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na 2 godziny.

Jabłka obrać, pokroić, rozgotować , po odparowaniu wody przetrzeć.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć na tortownicę, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku (ok 20 min)

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i piec dalej ok 15 min.

Ser, śmietankę, cukier, cukier waniliowy utrzeć.

Pod koniec dodać startą skórkę i sok z cytryny oraz żelatynę. (Wcześniej zalewamy ją niewielką ilością wody, a kiedy napęcznieje ogrzewamy w kąpieli wodnej aby się rozpuściła).

Masę serową wykładamy na ostudzone ciasto z masą jabłkową.