Naleśniki z nadzieniem z cukinii i ajvaru
przepis:
6 naleśników1 młoda cukinia (300 g)
1 ząbek czosnku
3 łyżki ajvaru pikantnego
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cukinię, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ajvar, sól i pieprz do smaku.
Cukinię chwilę przesmażać tak aby odparować nadmiar wody.
Masę rozsmarować na naleśnikach i zwinąć je w rulony.
Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem beszamelowym.
Zapiekać przez 15 min w piekarniku nagrzanym do temp 200° C.
Sos beszamelowy z serem
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
200 ml mleka
4 łyżki utartego sera grana padano
2 łyżki sera pleśniowego Lazur
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę, przesmażyć ją, a następnie dolać zimne mleko.
Gotować ciągle mieszając tak aby nie było grudek aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodać sery, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.