Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z nadzieniem z cukinii i ajvaru

przepis:

6 naleśników
1 młoda cukinia (300 g)
1 ząbek czosnku
3 łyżki ajvaru pikantnego
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cukinię, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ajvar, sól i pieprz do smaku.
Cukinię chwilę przesmażać tak aby odparować nadmiar wody.
Masę rozsmarować na naleśnikach i zwinąć je w rulony.
Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem beszamelowym.
Zapiekać przez 15 min w piekarniku nagrzanym do temp 200° C.


Sos beszamelowy z serem

1 łyżka mąki
1 łyżka masła
200 ml mleka
4 łyżki utartego sera grana padano
2 łyżki sera pleśniowego Lazur
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę, przesmażyć ją, a następnie dolać zimne mleko.
Gotować ciągle mieszając tak aby nie było grudek aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodać sery, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.