Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z makiem i jabłkami

przepis:

50 dag sera (kubek  twarogu śmietankowego Président)

15-20  dag masy makowej Helio

3-4 małe jabłka

5 jajek

1 paczka  cukru  waniliowego

3 łyżki kaszy manny

15 dag cukru pudru

szczypta soli

10 dag masła

Masło, cukier waniliowy, sól i cukier puder utrzeć na masę.

Ucierając dalej dodać ser, a następnie jajka i na koniec kaszę mannę.

Jabłka obrać,  usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki.

Tortownicę (24 cm ø) wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać, rozłożyć cząstki jabłek i kleksy z masy makowej.

Piec w piekarniku  w  temp. 170º  C 60-70 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim  sernik do ostygnięcia.

Sernik ozdobić białą czekoladą i cukrem perłowym.