Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szczi - rosyjska zupa z kiszonej kapusty

przepis:

Według:

http://www.gastronom.ru/recipe/13170/shchi-iz-kisloj-kapusty

2 łyżki masła

1 liść laurowy

gałązki kopru

zielona pietruszka

3 ząbki czosnku

0,5 kg kapusty kiszonej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

1 łyżka oleju

5 dag selera

2 małe cebule

2 średnie marchewki

4 ziemniaki

0,5 kg wołowiny z kością

łyżeczka nasion kminku

łyżeczka nasion kopru

ziele angielskie, pieprz w ziarnach

sól do smaku

 .

Oczyścić seler, jedną marchewkę i  obrać jedną cebulę.

Do garnka z 2 l zimnej wody dodać mięso, zagotować, usunąć szumowiny, dodać warzywa. Gotować 1,5 godziny.

Kapustę pociąć na kawałki 1,5- 2 cm.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać kapustę i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypać kminkiem i  dusić pod przykryciem 30 min. W razie potrzeby kapustę podlewać lekko wodą.

Pozostałą cebulę pokroić na piórka, a marchew utrzeć na tarce jarzynowej.

Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa, dodać pieprz, koper i smażyć ok 10 min.

Do  przesmażonych warzyw dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i gotować 5 min.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce.

Ugotowane mięso wyjąć z bulionu, pokroić na małe kawałki.

Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

Bulion przecedzić, doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki i mięso. Gotować razem aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 min).

Następnie do zupy dodać przesmażoną kapustę, warzywa, zasmażkę, czosnek, liść laurowy, pieprz.

Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 min. Na koniec dodać sól do smaku.

Do gotowej zupy można dodać śmietanę.

0,5 kg kapusty jak na mój gust to zbyt duża ilość. Amatorzy mniej kwaśnych i mniej zawiesistych zup powinni zmniejszyć jej ilość.