Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś zapiekany na ziemniakach

przepis:

 .

2 kawałki łososia (ok. 150 g)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

5-6  małych ziemniaków  (ok. 300 g)

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

sok z cytryny

olej do smażenia

Z łososia usunąć skórę, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.

Kawałki ryby smażyć krótko z obydwu stron, a następnie zdjąć z patelni.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dość cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, przez ok. 5  min. przesmażyć na nim ziemniaki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ziemniaki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyć  podsmażonego łososia. Rybę posypać natką pietruszki. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C zapiekać ok. 20 min.

 .