Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dynia z bakłażanem i ciecierzycą

przepis:

kawałek dyni Hokkaido

1 mały bakłażan

1 puszka ciecierzycy  (400 g)

1 szalotka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka utłuczonego kuminu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka przecieru pomidorowego

150 ml mleka kokosowego

olej

Dynię i bakłażan pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w piórka.

Czosnek posiekać.

Olej rozgrzać zeszklić na nim cebulę i czosnek.

Do cebuli dodać dynię i bakłażan. Chwilę podsmażać, następnie dodać przyprawy, przecier pomidorowy, mleko kokosowe.

Warzywa dusić do miękkości, pod koniec dodać odcedzoną ciecierzycę.