Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa pomidorowa z uszkami nadziewanymi cukinią i fetą

przepis:

Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki

ok. 200 ml gorącej wody

sól

0,5 łyżeczki kurkumy

 

Do mąki dodać sól i kurkumę, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

 

Farsz:

1 mała cukinia

50 g fety

czarna papryka (antep isop)

1 łyżeczka zataru

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 ząbek czosnku

olej

sól

 

Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Czosnek posiekać.

Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać cukinię, i smażyć ją aż zmięknie. Farsz doprawić papryką, zatarem i bazylią.

Kiedy farsz ostygnie dodać do niego pokruszoną fetę i ewentualnie doprawić solą.

 

Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz.

Uszka ugotować w osolonej wodzie.

 

Zupa pomidorowa:

1 pietruszka

1 marchew

kawałek selera naciowego

1 por

500 ml  domowego przecieru pomidorowego

1 łyżka przecieru pomidorowego z puszki

sól, cukier

2 łyżki oleju

 

Warzywa opłukać, oczyścić, zalać  niewielką ilością wody, osolić i ugotować.

Do wywaru dodać domowy przecier pomidorowy.

Na oleju przesmażyć łyżkę przecieru z puszki i dodać go do zupy.

Zupę zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.