Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Rozleniwione ruskie

przepis:

60 dag ugotowanych ziemniaków 25 dag sera białego 1-2 łyżki mąki cebula olej sól, pieprz szczypiorek smażona cebula Cebulę obrać, posiekać,  zrumienić na oleju. Ziemniaki  i ser zmielić. Wymieszać z cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać jajko i mąki tyle, aby ciasto dało się formować  w wałek, który następnie kroimy tak jak pierogi leniwe.

Kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Gotowe polać tłuszczem i posypać smażoną cebulką i szczypiorkiem.