Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cykoria zapiekana

przepis:

2 cykorie

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

1 łyżka octu winnego

100 ml śmietany 30%

2 łyżki utartego sera istarskiego 

sól, pieprz

Cykorie przekroić wzdłuż na połówki.

Na patelni rozgrzać masło, położyć na nim  połówki cykorii (przekrojoną częścią na dół) i smażyć aż się zarumieni.

Następnie dodać miód. Kiedy cykoria zacznie sie karmelizować dolać ocet i  odrwórcić  ją na drugą stronę.

Po chwili dodać  niewielką ilość wody i dusić cykorię pod przykryciem do miękkości.

Cykorie odwrócić ponownie, oprószyć solą i pieprzem, podlać śmietaną i posypać tartym serem.