Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowe ślimaczki z oliwkami, serem i szynką szwarcwaldzką

przepis:

Ciasto drożdżowe według przepisu:

http://figowesmaki.blox.pl/2012/07/Pizza.html

.

Nadzienie:

20 dag serka Capri

kilka oliwek

4 plastry szynki szwarcwaldzkiej

1 łyżka tartego Grana Padano

łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

2 łyżki śmietanki kremowej

sól, pieprz

Oliwki pokroić w krążki, szynkę pokroić w kostkę.

Czosnek wycisnąć przez praskę.

Serek podusić, dodać szynkę, oliwki, natkę pietruszki, Grana Padano.

Dodać śmietankę , tak aby masa dała się  rozsmarowywać na cieście.

Ciasto drożdżowe rozwałkować w prostokąt, rozsmarować na nim masę serową.

Zwinąć w rulon, a następnie pokroić na 2 centymetrowe kawałki.

Ślimaczki ułożyć na blaszce, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 30 min.