Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto orzechowo-miodowe z masą serową

przepis:

Ciasto:

0,5 kg mąki

1 kostka margaryny

2 łyżki miodu

1 szklanka cukru

2 jajka

1,5 łyżeczki sody

Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części.

Jedną z nich rozwałkować na blaszce, piec ok 15-20 min w temp. 180-200°C.

Na wierzchu drugiego placka przed pieczeniem nałożyć masę z orzechów.

Masa orzechowa

30 dag orzechów włoskich

2 łyżki miodu

3 łyżki cukru

10 dag masła

Masło, miód, cukier rozgrzać, wsypać zmielone orzechy, chwilę gotować.

Masa serowa

1 kg sera białego

3 jajka

1 szklanka cukru

3 łyżki masła

budyń śmietankowy

cukier waniliowy

Wszystkie składniki (oprócz budyniu) wymieszać. Gotować w garnku na małym ogniu, aż masa

stanie się rzadka. Powoli dosypujemy budyń. Masę wylać na placek miodowy, na wierzch położyć placek z orzechami.

Ciasto musi poleżeć, bo powinno zmięknąć.