Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

przepis:

 .

4 podłużne żółte papryki

0,5 szklanki  zielonej soczewicy

10 dag ryżu

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

0,5 cebuli

sól, pieprz

1 łyżka oleju

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku

Papryki o płukać, odkroić ogonki i wydrążyć.

Cebulę pokroić i przesmażyć na oleju.

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, osączyć i pognieść widelcem.

Ryż ugotować także w osolonej wodzie. Ostudzić.

Ryż, soczewicę wymieszać dodać jajko, bułkę tartą, cebulę, sól i pieprz.

Farsz nałożyć do papryk.

Papryki przesmażyć na oleju, dodać szklankę wody, przecier pomidorowy, czosnek. Doprawić solą, pieprzem i dusić ok. 30 min.

 .