Papryka faszerowana soczewicą i ryżem
przepis:
.
4 podłużne żółte papryki
0,5 szklanki zielonej soczewicy
10 dag ryżu
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
0,5 cebuli
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
Papryki o płukać, odkroić ogonki i wydrążyć.
Cebulę pokroić i przesmażyć na oleju.
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, osączyć i pognieść widelcem.
Ryż ugotować także w osolonej wodzie. Ostudzić.
Ryż, soczewicę wymieszać dodać jajko, bułkę tartą, cebulę, sól i pieprz.
Farsz nałożyć do papryk.
Papryki przesmażyć na oleju, dodać szklankę wody, przecier pomidorowy, czosnek. Doprawić solą, pieprzem i dusić ok. 30 min.
.