Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Strucla z masą orzechową

przepis:

 .

Z drugiej połowy ciasta drożdżowego z przepisu  http://figowesmaki.blox.pl/2012/12/Kolaczyk-z-makiem.html zrobiłam struclę z masą orzechową.

 .

Masa:

10 dag mielonych orzechów laskowych

3 łyżeczki cukru pudru

3 łyżki śmietanki kremowej

1 łyżka masła

 .

Wszystko wymieszać tak aby powstała masa.

Ciasto drożdżowe rozwałkować w prostokąt.

Masło roztopić i posmarować nim ciasto.

Masę rozsmarować na cieście, które następnie zwinąć ciasno w rulon.

Rulon przekroić wzdłuż na 2 części i zapleść je wokół siebie.

Struclę włożyć do podłużnej foremki (keksowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie piec w  dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40-50 min.

Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już jest suche.

 .