Strucla z masą orzechową
przepis:
.
Z drugiej połowy ciasta drożdżowego z przepisu http://figowesmaki.blox.pl/2012/12/Kolaczyk-z-makiem.html zrobiłam struclę z masą orzechową.
.
Masa:
10 dag mielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki śmietanki kremowej
1 łyżka masła
.
Wszystko wymieszać tak aby powstała masa.
Ciasto drożdżowe rozwałkować w prostokąt.
Masło roztopić i posmarować nim ciasto.
Masę rozsmarować na cieście, które następnie zwinąć ciasno w rulon.
Rulon przekroić wzdłuż na 2 części i zapleść je wokół siebie.
Struclę włożyć do podłużnej foremki (keksowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40-50 min.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już jest suche.
.