Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Czekoladowe pierogi z wiśniami i mascarpone

przepis:

 Ciasto na pierogi:

ok. 0,5 kg pszennej mąki

3 łyżki kakao

ok. 250 ml gorącej wody

szczypta soli

Do mąki dodać kakao, sól, zalać gorącą wodą i wyrobić  elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić  na pół godziny.

Farsz do pierogów:

30 dag wydrylowanych wiśni

25 dag serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Serek wymieszać dokładnie z cukrem.

Ciasto rozwałkować partiami, wykroić krążki, nałożyć na nie serek i wiśnie, zalepić.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

Podawać polane jogurtem.