Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta karmelowa z jabłkami

przepis:

40 dag krówkowej masy kajmakowej

3 -4 jabłka

25 dag mąki

17 dag zimnego masła

1 jajko

1-2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

12 dag cukru pudru

2 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

200 ml śmietany kremowej

kilka orzechów włoskich



Formę na tartę wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

Mąkę, cukier, masło posiekać, dodać szczyptę soli, jajko i wodę. Wyrobić szybko ciasto, a następnie zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Do masy kajmakowej dodać 2 jajka, mąkę ziemniaczaną , dobrze wymieszać.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do masy.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyłożyć nim formę.

Masę z jabłkami rozłożyć na cieście.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150º C i piec 50-60 min.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i posmarować warstwą bitej śmietany, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.