Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z serem i borówkami

przepis:

1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
ok. 10  łyżek pszennej mąki
szczypta soli
0,5 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia naleśników

Jajko ubić z mlekiem.
Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 
Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 


200 g białego sera
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
150 g borówek amerykańskich
olej so smażenia naleśników

Ser utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym.
Ser ułożyć na naleśnikach, na nim położyć borówki.
Neleśniki zwinąć w chusteczki i opiec z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Naleśniki na talerzu polać gęstym jogurtem naturalnym i posypać resztą borówek.