Naleśniki z serem i borówkami
przepis:
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
ok. 10 łyżek pszennej mąki
szczypta soli
0,5 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia naleśników
Jajko ubić z mlekiem.
Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki.
200 g białego sera
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
150 g borówek amerykańskich
olej so smażenia naleśników
Ser utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym.
Ser ułożyć na naleśnikach, na nim położyć borówki.
Neleśniki zwinąć w chusteczki i opiec z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Naleśniki na talerzu polać gęstym jogurtem naturalnym i posypać resztą borówek.