Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierś z indyka z suszonymi owocami

przepis:

1 pierś z indyka (ok. 1 kg)

po kilka suszonych moreli, śliwek i fig

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

1 cebula

olej

Pierś z indyka opłukać , osuszyć, usunąć błony.

Na mięsie ułożyć na zmianę morele i śliwki. Część owoców można wcisnąć w kieszonki zrobione przy pomocy noża.

Mięso zwinąć i związać bawełnianą nicią, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.

Tak przygotowane mięso owinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.

Następnego dnia w brytfance rozgrzać olej, zrumienić na nim cebulę i opiec mięso ze wszystkich stron.

Następnie mięso podlać wodą lub bulionem, dodać śliwki, morele i figi, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200 C ok. 40 min.