Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto drożdżowe z masą marcepanową

przepis:

50 dag mąki

10 dag cukru

3 dag drożdży

6 dag masła

aromat pomarańczowy

ok 1 szklanki mleka

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

10 dag suszonych moreli

10 dag suszonych żurawin

10 dag masy marcepanowej

Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe,  pod koniec zarabiania dodać pokrojone morele i żurawiny.

Połowę ciasta rozwałkować , na środek ciasta położyć masę marcepanową uformowaną w wałek (o długości foremki do pieczenia). Ciasto zwinąć, włożyć do foremki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto piec w temp. 180º C 30-40 min.

Wykorzystałam połowę z zarobionego ciasta.