Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pizza z porami i szynką szwarcwaldzką

przepis:

Zarobić ciasto drożdżowe według przepisu:

http://figowesmaki.blox.pl/2012/07/Pizza.html

Na wierzch pizzy:

1 por

kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej

100 ml śmietany kremowej

1 łyżka masła

2-3 łyżki tartego sera Grana Padano

10 dag mozzarelli

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 ząbek czosnku

 .

Por opłukać i pokroić jego białą część w krążki.

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim por. Dolać śmietankę,  dodać do smaku zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i tymianek. Chwilę razem gotować.

Szynkę pokroić , mozzarellę utrzeć.

Na ciasto wyłożyć pory, szynkę, posypać serami. 

Piec po wyrośnięciu  ciasta ok. pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.