Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kandyzowane rajskie jabłuszka

przepis:

1000 g rajskich jabłuszek

1000 g cukru

500 ml wody

kawałek kory cynamonu, 4 goździki

cukier do obtoczenia owoców

Jabłka przebrać, opłukać i ponakłuwać wykałaczką.

Wodę zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami.

Syrop ostudzić.

Do ostudzonego syropu wsypać jabłuszka i  zagotować.

Jabłuszka pozostawić w stygnącym syropie.

Następnego dnia  jabłuszka smażyć ponownie w syropie na wolnym ogniu, aż staną się przezroczyste.

Jabłuszka wyjąć z syropu i ułożyć je na papierze pergaminowym.

Kiedy jabłuszka wyschną obtoczyć je w cukrze.