Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z jabłkami

przepis:

Ciasto:

2 jajka

30 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

15 dag masła

5 dag cukru pudru

aromat waniliowy

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zimne masło, a następnie jajka. Wyrobić szybko ciasto, zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną foremkę (29x25 cm).

2-3 jabłka obrać, podzielić  na  ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.

Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać 2 łyżkami cukru pudru.

Masa serowa:

40 dag serka homogenizowanego Pilos

2 żółtka

1 jajko

100 ml oleju

10 dag cukru pudru

cukier waniliowy

skórka otarta z jednej cytryny

2 łyżki soku z cytryny

1 budyń waniliowy

1 łyżka kaszki mannej

Z dwóch jajek oddzielić białka i żółtka. Białka wstawić do lodówki.

1 całe jajko, 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy dobrze ubić mikserem, tak aby powstała puszysta masa.

Do masy dodać  budyń, kaszkę, ser, a na końcu olej. Dobrze wymieszać.

Na ciasto w foremce wyłożyć jabłka, następnie wylać masę serową.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 200º C. 

W tym czasie pozostałe, schłodzone białka  dobrze ubić na pianę, dodając 5 dag cukru pudru.

Ciasto wyjąć z  piekarnika, wyłożyć na nie pianę z białek i wstawić ponownie do piekarnika na 10 min.