Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto z gruszkami i budyniem

przepis:

Kruche ciasto:

12,5 dag margaryny

2 żółtka

1 jajko

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

.

 .

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao,  cukier  i cukier waniliowy wymieszać i dokładnie rozdrobnić z margaryną.

Dodać jajka, ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy.

2 gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i ułożyć je na ciemnym cieście.

Ponieważ ciasto zrobiłam w małej tortownicy (20 cm) wykorzystałam  więc  tylko około  połowy  zarobionego kruchego ciasta. Resztę zamroziłam.

 .

1 torebka  budyniu waniliowego

0,5 l mleka

Budyń zrobić według przepisu, ostudzić i wyłożyć na ciasto z gruszkami.

Wierzch ciasta posypać kruszonką migdałową i migdałami w słupkach.

 .

Masa marcepanowa na kruszonkę:

3 łyżki mielonych migdałów

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka masła

1 łyżeczka aromatu migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zrobić kruszynki. 

Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30-40 min  w temp. 220º C.