Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z nadzieniem z groszku, ziemniaków i fety

przepis:

Farsz do pierogów:

4 ziemniaki 

1 szklanka mrożonego groszku

100 g  fety

sól, pieprz, cukier

masło

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę.

Groszek ugotować  w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru.

Po odcedzeniu groszek podusić, wymieszać z ziemniakami i fetą.

Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki

ok. 200 ml gorącej wody

sól

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.

Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać roztopionym masłem.