Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polsko-włoski gulasz

przepis:

1 kg wołowiny

5 dag wędzonego boczku

2 cebule

olej, sól, pieprz

1 łyżka przecieru pomidorowego

150 ml czerwonego wina wytrawnego

3 dag suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

listki szałwii

starta skórka  z 1/2  cytryny

Mięso umyć, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Boczek pokroić w kosteczkę.

Olej rozgrzać, podsmażyć na nim wołowinę, przyprawić ją solą pieprzem

Następnie dodać cebulę i boczek. Smażyć wszystko 4-6 min.

Dodać koncentrat pomidorowy , zalać  winem i 100 ml wody.

Dusić aż do miękkości , w trakcie uzupełniać sos wodą.

Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, czosnek, pokroić na plasterki.

Rozgrzać oliwę , udusić na niej czosnek i pomidory. Dorzucić listki szałwii oraz skórkę z cytryny. Dodać do mięsa.

Sos zagęścić  mąką.