Polsko-włoski gulasz
przepis:
1 kg wołowiny
5 dag wędzonego boczku
2 cebule
olej, sól, pieprz
1 łyżka przecieru pomidorowego
150 ml czerwonego wina wytrawnego
3 dag suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
listki szałwii
starta skórka z 1/2 cytryny
Mięso umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Boczek pokroić w kosteczkę.
Olej rozgrzać, podsmażyć na nim wołowinę, przyprawić ją solą pieprzem
Następnie dodać cebulę i boczek. Smażyć wszystko 4-6 min.
Dodać koncentrat pomidorowy , zalać winem i 100 ml wody.
Dusić aż do miękkości , w trakcie uzupełniać sos wodą.
Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, czosnek, pokroić na plasterki.
Rozgrzać oliwę , udusić na niej czosnek i pomidory. Dorzucić listki szałwii oraz skórkę z cytryny. Dodać do mięsa.
Sos zagęścić mąką.
