Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z orzechową kruszonką

przepis:

Spód ciasta:

20 dag herbatników

7 dag masła

3 łyżki soku z cytryny

otarta skórka z cytryny

Herbatniki utrzeć.

Masło roztopić.

Herbatniki, masło , sok z cytryny i skórkę cytrynową dobrze wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem  do pieczenia.

Na dnie tortownicy rozłożyć równomiernie masę herbatnikową i  dobrze ją ubić.

Ciasto wstawić  na pół godziny do lodówki.

Masa serowa:

50 dag sera homogenizowanego Pilos

2 żółtka

budyń waniliowy

15 dag cukru

cukier waniliowy

otarta skórka z cytryny

Ser utrzeć z budyniem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.

Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód.

Kruszonka:

6 dag masła

10 dag mąki

6 dag cukru trzcinowego

10 dag posiekanych orzechów włoskich

Masło posiekać z cukrem, mąką i orzechami.

Kruszonkę wyłożyć na masę serową.

Ciasto piec w piekarniku  nagrzanym do temp. 180º C ok. 1 godziny