Sernik z orzechową kruszonką
przepis:
Spód ciasta:
20 dag herbatników
7 dag masła
3 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
Herbatniki utrzeć.
Masło roztopić.
Herbatniki, masło , sok z cytryny i skórkę cytrynową dobrze wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie tortownicy rozłożyć równomiernie masę herbatnikową i dobrze ją ubić.
Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
Masa serowa:
50 dag sera homogenizowanego Pilos
2 żółtka
budyń waniliowy
15 dag cukru
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
Ser utrzeć z budyniem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód.
Kruszonka:
6 dag masła
10 dag mąki
6 dag cukru trzcinowego
10 dag posiekanych orzechów włoskich
Masło posiekać z cukrem, mąką i orzechami.
Kruszonkę wyłożyć na masę serową.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C ok. 1 godziny