Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kołaczyk z makiem

przepis:

Ciasto drożdżowe:

50 dag  mąki

3 dag drożdży

6 dag masła

1 jajko

0,5 szklanki cukru

1 szklanka mleka

szczypta soli

aromat pomarańczowy

Z podanych składników otrzymamy 2 kołacze.

Ja wykorzystałam połowę ciasta. Reszta powędrowała do zamrażalnika.

Nadzienie:

0,5 małej puszki masy makowej (ok. 12 dag)

3 łyżki konfitury pomarańczowej

Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli.

Jajko utrzeć  z cukrem na puszystą masę.

Masło roztopić.

Mleko podgrzać, odlać połowę do garnuszka, dodać  do niego łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz drożdże. Dobrze rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 .

 .

Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki, wymieszać.

Następnie dodać jajko ubite z cukrem i resztę mleka.

Ciasto dobrze wyrobić.

Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone letnie masło i aromat pomarańczowy.

Trochę masła zostawić do posmarowania ciasta.

Masę makową wymieszać z konfiturą  pomarańczową.

 Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części.

 .

Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o średnicy tortownicy.

Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką.

Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową masy makowej.

Następnie ułożyć na nim drugi placek, posmarować masłem, ułożyć masę makową i przykryć pozostałym plackiem.

Placki ponacinać najpierw na 4 części,  tak aby w środku  pozostały złączone.

Powstałe ćwiartki naciąć  na dalsze połówki  itd.

Ciasto ma być podzielone na 16 kawałków.

Każdy z powstałych kawałków skręcić wokół siebie.

Należy robić to jednocześnie po 2 kawałki. Ten , który trzymamy w prawej ręce skręcamy w prawą stronę, ten  który trzymamy w lewej ręce skręcamy w lewą stronę.

Końce skręconych  kawałków  połączyć ze sobą, tak aby powstały warkocze.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30-40 min.

 .

Upieczone ciasto ostudzić, polukrować i posypać pokruszonymi orzechami pistacjowymi.