Rożki pistacjowo-marcepanowe
przepis:
Masa pistacjowo-marcepanowa
10 dag orzeszków pistacjowych
17 dag masy marcepanowej
1 białko
aromat migdałowy
Orzechy obrać z łupinek, zmielić drobno w blenderze.
Masę marcepanową rozdrobnić, dobrze wymieszać z pistacjami, dodać białko, aromat migdałowy.
Dokładnie wyrobić masę.
.
Kruche ciasto:
30 dag mąki
17 dag masła
10 dag cukru pudru
4 surowe żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i żółtka. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt .
Rozsmarować na nich masę, zwinąć w rulony, pokroić na trójkąty.
Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C.
Po ostudzeniu ozdobić białą czekoladą i pokruszonymi pistacjami.