Kotlety schabowe zapiekane z porami i grzybami
przepis:
4 kotlety schabowe
25 dag grzybów (zamrożonych)
1 por (biała część)
sól, pieprz, majeranek
100 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki 30 %
3 łyżki tartego sera Gouda
olej
Kotlety umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.
Grzyby rozmrozić.
Por opłukać , pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć na nim z obu stron kotlety schabowe. Odłożyć je w ciepłe miejsce.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć krótko grzyby, dodać por. Chwilę razem smażyć, po czym dodać bulion i śmietankę.
Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem z grzybami i porem, posypać tartym serem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150 C. Piec ok. 1 godziny.