Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kotlety schabowe zapiekane z porami i grzybami

przepis:

4 kotlety schabowe

25 dag grzybów (zamrożonych)

1 por (biała część)

sól, pieprz, majeranek

100 ml bulionu warzywnego

100 ml śmietanki 30 %

3 łyżki tartego sera Gouda

olej

Kotlety umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.

Grzyby rozmrozić.

Por opłukać , pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć na nim z obu stron kotlety schabowe. Odłożyć je w ciepłe miejsce.

Na pozostałym tłuszczu przesmażyć krótko grzyby, dodać por. Chwilę razem smażyć, po czym dodać bulion i śmietankę.

Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem z grzybami i porem, posypać tartym serem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150 C. Piec ok. 1 godziny.