Jabłecznik z kremem śmietankowym
przepis:
.
20 dag mąki
10 dag masła
5 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru + 5 dag
1 paczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
szczypta soli
4 jabłka
3 jajka
sok z cytryny
180 g (kubek) śmietany szczecinieckiej 18%
.
.
Małą tortownicę (18 Ø)wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Mąkę, 10 dag cukru, orzechy, cukier waniliowy, sól, masło wymieszać razem. Dodać jajko i zarobić ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić na pól godziny do lodówki.
Śmietanę, 2 jajka, 5 dag cukru i budyń zmiksować.
2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć nim foremkę.
Na ciasto wyłożyć jabłka i wylać krem śmietankowy. Na wierzch ułożyć kruszonki z reszty ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175º C i piec ok. 50 min.
.