Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jabłecznik z kremem śmietankowym

przepis:

 .

20 dag mąki

10 dag masła

5 dag mielonych orzechów laskowych

10 dag cukru + 5 dag

1 paczka cukru waniliowego

1 budyń waniliowy

szczypta soli

4 jabłka

3 jajka

sok z cytryny

180 g (kubek) śmietany szczecinieckiej 18%

.

 .

Małą tortownicę  (18 Ø)wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Mąkę, 10 dag cukru, orzechy, cukier waniliowy, sól, masło wymieszać razem. Dodać jajko i zarobić ciasto.

Ciasto zawinąć w folię i wstawić na pól godziny do lodówki.

Śmietanę, 2 jajka, 5 dag cukru i budyń zmiksować.

2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć nim foremkę.

Na ciasto wyłożyć jabłka i wylać krem śmietankowy. Na wierzch ułożyć kruszonki z reszty ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175º C i piec ok. 50 min.

.