Sernik z ricotty z wiśniami
przepis:
50 dag ricotty 15 dag cukru 4 lyżki mąki 4 jajka skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny szczypta soli cukier waniliowy wiśnie mrożone Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je, dodając w trakcie ubijania 4 łyżki cukru. Żółtka ubić z resztą cukru. Do masy z żółtek, cały czas miksując, dodać po łyżce mąkę, a następnie ser, skórkę i sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wyłożyć do tortownicy (24 Ø cm), wyrównać, na wierzchu ułożyć rozmrożone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ok. 60 min. Sernik ostudzić i udekorować czekoladą.