Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bulgur z warzywami

przepis:

0,5 szklanki  bulguru (grubego)

kilka różyczek brokułu

1 marchewka

0,5 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy

0,5 cebuli

1 łyżka oleju

1 łyżeczka bul biber

sól

1 szklanka wrzącej  wody

 

Marchew obrać, opłukać pokroić w krążki.

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

Warzywa ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

Kaszę opłukać, a następnie odsączyć.

Cebulę  drobno pokroić.

Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę, posolić ją i smażyć aż się zeszkli.

Do cebuli dodać bul biber. Smażyć chwilę, a następnie wyspać bulgur, pomieszać i dodać wrzącą wodę.

Kaszę gotować do momentu aż  wchłonie wodę. Wtedy dodać do niej soczewicę.

Garnek z kaszą schować "pod kocyk"  na pół godziny. Do  gotowej kaszy dodać marchew i różyczki brokułu.