Bulgur z warzywami
przepis:
0,5 szklanki bulguru (grubego)
kilka różyczek brokułu
1 marchewka
0,5 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
0,5 cebuli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka bul biber
sól
1 szklanka wrzącej wody
Marchew obrać, opłukać pokroić w krążki.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Warzywa ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Kaszę opłukać, a następnie odsączyć.
Cebulę drobno pokroić.
Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę, posolić ją i smażyć aż się zeszkli.
Do cebuli dodać bul biber. Smażyć chwilę, a następnie wyspać bulgur, pomieszać i dodać wrzącą wodę.
Kaszę gotować do momentu aż wchłonie wodę. Wtedy dodać do niej soczewicę.
Garnek z kaszą schować "pod kocyk" na pół godziny. Do gotowej kaszy dodać marchew i różyczki brokułu.