Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Strudel z serem i brzoskwiniami

przepis:

Przepisów na strudel znalazłam kilka. Różnią się one między sobą składnikami i ich proporcjami.

Zarabiając strudlowe ciasto można dodać roztopiony smalec, masło lub olej. Można użyć całego jajka, tylko białka, albo też w ogóle z niego zrezygnować. Jedna rzecz jest niezmienna i chyba najtrudniejsza - rozciągnięcie ciasta tak cienko aby stało się niemal przeźroczyste.

Być może, że mój strudel nie jest idealny, no ale cóż..... nie od razu Kraków zbudowano.

Ciasto na strudel:

25 dag mąki tortowej (typ 405)

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka roztopionego masła

80 ml ciepłej wody

2 łyżki roztopionego masła do skropienia gotowego ciasta

1 jajko do posmarowania strudla przed pieczeniem

cukier puder do posypania gotowego strudla

Mąkę wymieszać z wszystkimi składnikami. Zagnieść ciasto i wyrabiać je tak długo aż pojawią się pęcherzyki.

Wówczas kulę ciasta zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ciasto wyjąć, rozwałkować cienko na stole przykrytym serwetą.

Ciasto skropić tłuszczem i rozciągać  rękami tak aby stało się cienkie jak papier.

Jeśli miejscami popęka świat się nie zawali.

Zgrubienia na krawędziach ciasta poobcinać.

Rozciągnięte ciasto pozostawić chwilę do obeschnięcia, a następnie znowu skropić tluszczem, nałożyć nadzienie i zwinąć w wałek przy pomocy serwety.

Strudel ułożyć na blasze posypanej mąką, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 50-60 min w temp. 180 C.

Nadzienie do strudla:

1 opakowanie (22 dag) sera typu włoskiego Pilos

4 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka budyniu waniliowego

1 jajko

2-3 połówki brzoskwiń z puszki

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę.

Serek dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami.

Dodać do niego brzoskwinie.