Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowe ciasto cynamonowe

przepis:

 .

250 ml mleka

4 dag drożdży

6 dag cukru

50 dag mąki

10 dag masła

szczypta soli

Nadzienie:

5 dag miękkiego masła

10 dag cukru trzcinowego

1 łyżka mielonego cynamonu

 .

Mleko podgrzać, tak aby było letnie.

1 łyżkę cukru i mąki rozmieszać w połowie mleka, rozprowadzić w nim drożdże.

Odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić.

Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, na koniec dodać do niego masło.

Przygotować nadzienie do ciasta. Cynamon, wymieszać z cukrem i masłem.

Ciasto rozwałkować na prostokąt.

Rozsmarować na nim masę cynamonową, zwinąć w rulon i podzielić na 12 sztuk.

Ruloniki ułożyć w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Odstawić do wyrośnięcia.

Piec pół godziny w temp. 200 C.

 .