Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Panna cotta z zieloną herbatą

przepis:

 0,5 l śmietanki 30%

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha

2-3 łyżki cukru

nitki z karmelu do przybrania deseru

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, aby napęczniała.

Herbatę także zalać niewielka ilością wody.

Śmietankę zagotować z cukrem, dodać herbatę i żelatynę. Dobrze wszystko rozprowadzić.

Śmietankę rozlać do dwóch kubeczków. Ostudzić, wstawić do lodówki  aby deser stężał.

Kubeczki zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, tak aby  deser łatwo z nich wyszedł.

Deser ozdobić nitkami z robionymi z karmelu.