Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chlebek z papryką, oliwkami, bazylią i grana padano

przepis:

25 dag  mąki

2 dag świeżych drożdży

ok. 150 ml wody

oliwa

garść posiekanych listków bazylii

pół szklanki czarnych oliwek bez pestek

1/2 papryki czerwonej

3 łyżki tartego grana padano

suszone chili

sól

Zarobić ciasto drożdżowe.

Paprykę pokroić, oliwki przepołowić

Do gotowego ciasta dodać posiekane listki bazylii, oliwki i  paprykę.

Ciasto lekko rozwałkować, posypać serem i zwinąć w rulon.

Ciasto wyłożyć do foremki  wysmarowanej tłuszczem  i oprószonej mąką.

Chlebek odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 40 min.