Zupa z cukinii, pieczarek i czerwonej fasoli
przepis:
100 g brązowych pieczarek100 g czerwonej fasoli z puszki
1 mała cukinia
zielone listki pora
1 ziemniak
0,5 łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
50 ml śmietany 30 %
2 łyżki oleju
500 ml wody
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim pieczarki.
Cukinię i ziemniaki pokroić.
W garnuszku rozgrzać łyżkę oleju, przesmażyć na nim ziemniaki, cukinię i por.
Dodać wodę, sól, pieprz, tymianek, zmiażdżony ząbek czosnku i gotować aż warzywa zmiękną.
Zupę zmiksować, a następnie dodać pieczarki i fasolę. Zagotować.
Do gotowej zupy zupy dodać śmietankę.