Naleśniki z bananowo-kokosowym nadzieniem
przepis:
.
Naleśniki:
10 dag mąki
200 ml mleka
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka roztopionego masła
.
Do mleka dodać mąkę, sól, cukier, dobrze zmiksować, tak aby nie było grudek.
Następnie dodać jajko, żółtko i roztopione masło. Miksować kilka minut.
Z gotowego ciasta upiec cienkie naleśniki.
.
Nadzienie do naleśników:
3 banany
4 suszone figi
100 ml mleka kokosowego
sok z jednej pomarańczy
szczypta soli
1 łyżka cukru
pół małej łyżeczki cynamonu
odrobina mielonego pieprzu
2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych
filety z pomarańczy do przybrania
Mleko kokosowe wymieszać z sokiem z pomarańczy. Dodać przyprawy i zagotować.
Do mleka dodać pokrojone figi i banany. Chwilę wszystko razem gotować, aż masa zacznie gęstnieć.
Naleśniki wyłożyć na talerz, formując w kieszonki. Napełnić je owocowym farszem, przybrać filetami z pomarańczy i orzeszkami pistacjowymi