Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z bananowo-kokosowym nadzieniem

przepis:

 .

Naleśniki:

10 dag mąki

200 ml mleka

1 jajko

1 żółtko

1 łyżeczka  cukru

szczypta soli

1 łyżeczka roztopionego masła

 .

Do mleka dodać mąkę, sól, cukier, dobrze zmiksować, tak aby nie było grudek.

Następnie dodać jajko, żółtko i roztopione masło. Miksować kilka minut.

Z gotowego ciasta upiec cienkie naleśniki.

 .

Nadzienie do naleśników:

3 banany

4 suszone figi

100 ml mleka kokosowego

sok z jednej pomarańczy

szczypta soli

1 łyżka cukru

pół  małej łyżeczki  cynamonu

odrobina mielonego pieprzu

2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych

filety z pomarańczy do przybrania

Mleko kokosowe wymieszać z sokiem z pomarańczy. Dodać przyprawy i zagotować.

Do mleka dodać  pokrojone figi i banany. Chwilę wszystko razem gotować, aż masa zacznie gęstnieć.

Naleśniki wyłożyć na talerz, formując w kieszonki. Napełnić je owocowym farszem, przybrać filetami z pomarańczy i orzeszkami pistacjowymi