Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

przepis:

500 g mielonego mięsa wieprzowego

1 czerstwa bułka

1 jajko

połowa cebuli

1 łyżka oleju

sól, pieprz

ok. 500  ml wywaru z warzyw

2-3 łyżki posiekanego zielonego koperku

1 łyżka mąki pszennej

100 ml śmietany 30%

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić  na oleju.

Bułkę namoczyć w wodzie, następnie dobrze ją odcisnąć.

Mięso dokładnie wymieszać z bułką, jajkiem i cebulą. Dodać sól i pieprz.

Z mięsa uformować okrągłe pulpeciki.

W garnku zagotować wywar warzywny.

Do gotującego się wywaru wrzucić pulpety, dodać koperek, gotować ok. 10 min.

Wywar zagęścić mąką rozrobioną w śmietance.