Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym
przepis:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa bułka
1 jajko
połowa cebuli
1 łyżka oleju
sól, pieprz
ok. 500 ml wywaru z warzyw
2-3 łyżki posiekanego zielonego koperku
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 30%
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju.
Bułkę namoczyć w wodzie, następnie dobrze ją odcisnąć.
Mięso dokładnie wymieszać z bułką, jajkiem i cebulą. Dodać sól i pieprz.
Z mięsa uformować okrągłe pulpeciki.
W garnku zagotować wywar warzywny.
Do gotującego się wywaru wrzucić pulpety, dodać koperek, gotować ok. 10 min.
Wywar zagęścić mąką rozrobioną w śmietance.