Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowa strucla z nadzieniem sezamowym

przepis:

 .

3 żółtka

25 dag mąki

ok. 1 szklanki mleka

2,5 dag drożdży

2 łyżki masła roztopionego

 .

20 łyżek sezamu mielonego

3 łyżki cukru pudru

śmietanka 30%

Sezam wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką, tak aby powstała jednolita masa.

 .

 .

Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe.

Rozwałkować je w prostokąt, posmarować masą sezamowa, zwinąć w rulon.

Rulon przeciąć wzdłuż. Powstałe części owinąć wokół siebie.

Ciasto ułożyć w foremce, odstawić do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 30 min.

.