Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Keks

przepis:

  

30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła 5 jajek 20 dag cukru pudru ( bakalie są bardzo słodkie więc dodaję tylko połowę cukru) cukier waniliowy 3 łyżeczki  proszku do pieczenia 40-50 dag bakalii (rodzynki, orzechy, figi, daktyle, skórka pomarańczowa, migdały, kandyzowane owoce np. wiśnie, czereśnie, zielone pomidory, pigwa)  . Z tych proporcji wychodzi ciasto na  dwie foremki keksowe. Keks jest bardziej wilgotny jeśli do bakalii dodamy pokrojone w kosteczkę jabłko. Masło  utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jajka, cukier i po trochu mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia. Ucierać tak długo aż masa będzie puszysta. Dodać wanilię i pokrojone  na kawałki bakalie. Wymieszać delikatnie. Ciasto włożyć do foremek,  zrobić w cieście rowek. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. (po 15-20  min zmniejszyć nieco temperaturę). Keks powinien pęknąć wzdłuż.

 .