Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Omlet ze szparagami

przepis:

 .

kilka szparagów

cebula dymka

sól, pieprz, pieprz czerwony, 1 łyżeczka cukru

listki bazylii

4 jajka

masło

Szparagi obrać, opłukać.

Szparagi wrzucić do wrzącej wody  z dodatkiem soli i cukru.  Gotować ok. 10 min.

Ugotowane szparagi, odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki.

Dymkę pokroić.

Jajka wbić do garnuszka,  dodać sól i pieprz, ubić trzepaczką, wylać   na rozgrzany tłuszcz. Na masie rozłożyć szparagi  i dymkę, posypać. Smażyć powoli do ścięcia się jajek, podważając boki , tak aby masa jajeczna spłynęła na dno.