Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Strucla z masą migdałową i konfiturą z płatków róży

przepis:

Ciasto na struclę: 2 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 5 dag drożdży troszkę więcej niż 1/2 szklanki mleka  . Drożdże rozmieszać z częścią mleka i łyżeczką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać  wyrośnięte drożdże. Potem wymieszać z mąką, pod koniec ubijania dodać  stopiony  letni tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować, posmarować  konfiturą z płatków róży i masą migdałową. Struclę zwinąć, odłożyć do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 C ok. 40 min.

Masa migdałowa:

20 dag mielonych migdałów

5 łyżek cukru pudru

1 jajko

7 łyżek śmietanki kremowej

zapach migdałowy

Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sypka dodać  więcej kremówki.