Strucla z masą migdałową i konfiturą z płatków róży
przepis:
Ciasto na struclę: 2 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 5 dag drożdży troszkę więcej niż 1/2 szklanki mleka . Drożdże rozmieszać z częścią mleka i łyżeczką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięte drożdże. Potem wymieszać z mąką, pod koniec ubijania dodać stopiony letni tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować, posmarować konfiturą z płatków róży i masą migdałową. Struclę zwinąć, odłożyć do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 C ok. 40 min.Masa migdałowa:
20 dag mielonych migdałów
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
7 łyżek śmietanki kremowej
zapach migdałowy
Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sypka dodać więcej kremówki.