Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kopytka z marchewką i zieloną pietruszką w sosie porowym

przepis:

500 g ziemniaków

1 marchew

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

sól

Marchew obrać, opłukać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Marchew posolić i odstawić na pól godziny.  

Marchew włożyć do gazy i odcisnąć z niej sok.

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie  podusić, lub przepuścić przez praskę.

Do ostudzonych ziemniaków dodać  jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto na kopytka.

Na koniec do ciasta ziemniaczanego dodać marchew i posiekaną natkę pietruszki.

Z ciasta uformować wałeczki i wykrawać z nich kopytka.

Kopytka ugotować w osolonej wodzie.

Gotowe kopytka podawać z sosem porowo-serowym.

  

Sos

biała część pora

150 ml śmietany 30%

1 łyżka masła

50 g sera żółtego

biały pieprz, sól

gałka muszkatołowa

 

Por opłukać, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w półkrążki.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim por, następnie dolać śmietankę i dodać utarty ser.

Kiedy ser się rozpuści sos doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.