Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Buraczki z ziołami

przepis:

 .

4 buraczki

4 łyżki oleju

sok z  1 cytryny

dymka

1 łyżka posiekanego oregano

1 łyżka posiekanego tymianku

1 łyżka posiekanej bazylii

2 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki pestek dyni

1 łyżeczka sezamu

sól, pieprz

 .

Buraki umyć, ugotować w całości.

Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Do buraków dodać zioła, olej, sok z cytryny, pokrojoną dymkę.

Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę.

Pestki słonecznika, dyni i sezam uprażyć na suchej patelni i posypać nimi buraczki przed podaniem.