Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta waniliowo-jogurtowa

przepis:

Kruche ciasto:

 .

1 jajko

100 g cukru pudru

150 g mąki

1 torebka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 .

 .

Z podanych składników zarobić ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.

 .

 .

Masa waniliowo-serowa:

2 żółtka

100 g cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

250 g serka mascarpone

2 kubeczki jogurtu naturalnego  (Zott)

1 torebka budyniu waniliowego

60 ml oleju

 .

 .

Wszystkie składniki masy waniliowo-serowej  krótko razem zmiksować.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

Masę wylać na ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C 40-50 min.

Po ostudzeniu ciasto udekorować  pokrojonymi truskawkami i borówkami.

 .

 .

Do przybrania ciasta:

1 łyżeczka żelatyny

0,5 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

truskawki, borówki

Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym.

Rozpuścić w niej żelatynę i ostudzić.

Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją delikatnie na  owoce  rozłożone na cieście.