Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kociołek ze schabem, ziemniakami, fasolką i marchwią

przepis:

 .

4 kotlety schabowe

4 ziemniaki

2 marchewki

20 dag  mrożonej fasolki szparagowej (białej i zielonej)

2 łyżki oleju

1 cebula

sól, pieprz

1 łyżka przecieru pomidorowego

100 ml bulionu warzywnego

majeranek

Marchew obrać, opłukać , pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w kostkę.

Kotlety schabowe opłukać, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.

Ziemniaki  obrać i obgotować   w całości przez 15-20 min. w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.

Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i ziemniaki pokrojone w plasterki, po 5 min. dodać fasolkę.

Przecier pomidorowy rozprowadzić w bulionie.

W  garnku żaroodpornym  ułożyć połowę warzyw, następnie kotlety i warstwę warzyw.

Polać bulionem z przecierem, posypać majerankiem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175º C, zapiekać 20 min.