Kociołek ze schabem, ziemniakami, fasolką i marchwią
przepis:
.
4 kotlety schabowe
4 ziemniaki
2 marchewki
20 dag mrożonej fasolki szparagowej (białej i zielonej)
2 łyżki oleju
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 ml bulionu warzywnego
majeranek
Marchew obrać, opłukać , pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Kotlety schabowe opłukać, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i obgotować w całości przez 15-20 min. w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i ziemniaki pokrojone w plasterki, po 5 min. dodać fasolkę.
Przecier pomidorowy rozprowadzić w bulionie.
W garnku żaroodpornym ułożyć połowę warzyw, następnie kotlety i warstwę warzyw.
Polać bulionem z przecierem, posypać majerankiem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175º C, zapiekać 20 min.